3D Mimari Görselleştirme konusu 10 sene öncesinden bu yana mimarların mesleklerinde tamamen etkin hale geldidiyebiliriz. Dijital değişimler, inşaat sektörünü ve bilgi teknolojilerini bir zamanlar inanılması güç bir şekilde bir araya getirdi. Mimari görselleştirme, inşaat sektörü için o kadar önemli bir meta haline geldi ki, mimarlar bu konuya geçmişten çok daha fazla önem veriyorlar.

Mimari projelerde, çarpıcı görselleştirmeler yaratmanın önemi büyük, çünkü müşterilerin görüntüleri CAD çizimlerindeki planlardan ziyade 3D Mimari Görselleştirme ile daha iyi anladıkları bir gerçek. Mimari görselleştirmeler hazırlamak önemli elbette, lakin bir mimarlık ofisinin her zaman en iyi ve en yeni mimari görselleştirme yazılımlarıyla kendini gelişmelere hazır halde tutması neredeyse imkansız. Mimari görselleştirmelerin oluşturulmasında kullanılan araçların sürekli gelişmesi nedeniyle, müşterilere artık yeni bir tür görselleştirme tekniği sunulabilmekte. Mimari tasarımlarda, artık film yapımcıları ve oyun geliştiricileri tarafından kullanılan ve gerçekçi ve dikkat çekici sahneler üreten en yeni yazılımlara erişebiliyoruz.

Bilgi teknolojileri ve inşaat sektöründen sonra şimdi de yeni bir dizi sektör arasındaki sınırlar bulanıklaşır halde. Oyun sektörü ve render motoru geliştiren şirketler. Film yapımcıları ve oyun geliştiricileri, projeleri için bina tasarlama ve modelleme konusunda tavsiye almak üzere mimarlara başvurabilirken, mimarlar da artık renderların sanal tur ile gezilebilir bir şekilde sunulabileceği yeni bir mimari görselleştirme biçimi oluşturma konusunda onların yazılımlarına başvurabiliyorlar. Bu iki sektör arasındaki bu melezleşme “gamification” (oyunlaştırma) olarak da biliniyor.

Gamification, mimari görselleştirme konusunda, bugüne dek denenmeyen tekniklerin kullanımına fırsat sağlıyor. FPS oyun motorları, çarpıcı ve etkili mimari görselleştirmeler yapmak için gerekli tüm özellikleri ihtiva ediyorlar. Birinci şahıs bakış açısı, çarpışma algılama ve yerçekimi gibi özelliklerle gelen bu motorlar da mimari görselleştirme tasarımları için doğal bir platform haline getirmekte. Ayrıca, bu oyun motorları gerçekçilik konusunda çok başarılı sonuçlar verebiliyor.

Bu motorlar, tasarlanan binadaki çok sayıda kompozisyon ve malzeme seçeneği arasından seçim yapılmasına ve değişikliklerin gerçek zamanlı olarak görülebilmesine olanak tanırlar. Statik renderlar bazen müşteriye binanın mekansal ve deneyimsel niteliklerini aktarmakta yeterli olmayabilir. Oyun motorları, müşterinin önerilen binanın etrafında bir bilgisayar oyunu oynar gibi mümkün olan en gerçekçi ve en yüksek çözünürlükte sanal tur ortamında dolaşmasına imkan veriyor. Aynı zamanda bu oyun matorları, müşterilerinin projede sanal olarak bina inşa edildikten sonra gerçek hayatta olduğu gibi özgürce hareket etmelerini sağlayarak, projenin inşaat aşaması sonrası o binada “yaşamanın” nasıl bir his olduğunu deneyimlemelerini hedefliyor.

Gamification, mimarlar ve inşaat projelerini sunmak isteyen müteahhitlik firmaları için 3D mimari görselleştirmede ulaşılması zor bir sistem değildir. Aslında şu anda pek çok mimar sunumlarında farkında olmadan oyun motorları ile aynı tabanları kullanan render motorları kullanıyor. Mimarların ve 3d mimari tasarımcıların, görselleştirmelerinde gamification hakkında öğrenecekleri daha çok şey var, ancak artık bu çözümlere ulaşmanız için tek yapmanız gereken bizimle irtibata geçmeniz.

© 2024, Hakan Özerdem. Tüm hakları saklıdır.
Tüm içerik ve verilerin yayın hakkı saklıdır. Paylaşım için paylaştığınız içeriğe erişilebilir ve görünür bir bağlantı bulundurulması şarttır.