Öğrenciler 3 Boyut Modelleme Becerilerini Nasıl Geliştirebilirler?

Size dürüst olacağım. Dijital tasarım dünyasına girmek kolay değildir. Rekabetçi bir piyasada, her gün değişen mimari trendler ile ilgili bilginize, ve teknik donanımınıza yatırım yapmanızı gerektirir. Müşterileriniz (genellikle) oturduğunuz yerden para kazandığınızı düşünürler, ve yaptığınız 3D görselleştirmeler ile ilgili doğrulardan çok yanlışları görmeye niyetlidirler.

Bir mimar veya mühendis olarak, kariyerinizde ilerlemek için 3 boyutlu modelleme yazılımlarının nasıl çalıştığını anlamanız önemlidir. Dilediğiniz kadar iyi bir fikire sahip olsanız da, bu fikri gerçeğe dönüştürmeden önce dijital ortamda sunumunu yapamadığınız sürece, projenizin önemini ve değerini diğer insanlara anlatmanız pek olası değildir. Çünkü CAD çizimler, profesyonel gözle bakanlar için bir hikaye anlatır, lakin teknik alanda eğitim almamış kişiler için pek bir şey ifade etmezler. Bir inşaat projesini kat maliklerine CAD çizim üstünden anlatmaya başladığınızda ilk farkedeceğiniz, öncelikle metrekarelere bakacakları, ancak bundan daha öte bir bilgiyi kolaylıkla kavrayamayacakları olacaktır.

Bu tür durumlar, moral bozucudur, potansiyel müşterilerinizi kaybetmenize, işinizde başarıyı yakalayamamış gibi hissetmenize neden olacaktır. Ve inanın bana, çevrenizde gördüğünüz ben dahil tüm mimari tasarımcı kişilerin hepsi bir zamanlar başlangıç noktasındaydık. Her şey bize zor geliyordu. Karşımıza aldığımız yazılımın menüleri arasında kayboluyor, aklımızdaki objeyi yazılımda uygulamayı beceremiyorduk. İşte bu dönemde nice iyi tasarımcı adaylarının pes ettiğini, birçoğunu ikna etmek için dil döktüğümü bilirim. Çünkü, ben de o noktadaydım, emin olun.

Şunu asla unutmayın. 3D modelleme, müşterilerinizin ilgisini çekmekte en etkili yollardan birisidir. Teknik detaylarla anlatamayacağınız fikirleri, bir anda, kolaylıkla karşınızdaki kişilere anlatmanızı sağlar. İster onlarca daireli bir apartman olsun, ister motosikletinize hazırlatmak istediğiniz bir aparat olsun farketmez. Çoğu zaman sanayi sitesinde ustaya, motosikletime eklenecek ufak bir parçanın teknik çizimden 3 boyutlu görselleştirmesi ile gittiğimde, “tamam abi, hemen hallederiz” dediğini bilirim. İşte tam da bu nedenlerden ötürü 3 boyutlu modelleme yazılımları hakkında mümkün olduğunca çok şeyi öğrenmeniz gerekiyor. Ve bunu da mümkün olduğunca hızlı şekilde öğrenmeniz önemli.

Peki 3D görselleştirme öğrenmeye nereden başlayacaksınız? Online videolardan mı? Kurslardan mı? Eğitim setlerinden mi? Kitaplardan mı?

Size durumu izah edeyim. Öğreneceğiniz yolu seçerken, doğru ve yanlış tamamen sizin eğitim sürecinizle ilgilidir. Kimisi online videolardan öğrenebilir, kimisi kitaplardan, kimisi de eğitim setlerinden. Ama şunu belirtmem lazım. Ülkemizde gördüğüm çoğu kaynak, size ya basit bir eğitim sunmakta, ya da sadece yazılımı anlatmaktadır. Kitaplar bu konuda bir nebze daha başarısızdır, çünkü yayınlandıkları yıllardaki bilgilerde kalmışlardır, ve ülkemizde bu yayınların her yeni versiyonda güncellendiklerine rastlamadığımı ekleyebilirim.

Video vb eğitimlerde ise, edinebileceğiniz bilgi, videoyu size hazırlayanların bilgisi ve eğitim becerisi ile sınırlıdır. Mimari proje çiziminden hiç anlamayan birisinden, inşaat sektöründe yer alacak görselleştirmeler hazırlamanızı öğretmesini beklemek, hem vakit kaybıdır, hem de eğitmeni kötü gösterir. Bu nedenle, 3 boyutlu tasarım için hangi sektöre yönelik çalışacağınızı önceden belirlemenizde fayda vardır. Elbette, temel modelleme teknikleri önemlidir, ancak bir motor parçası modelleme ile, mimari görselleştirme arasında teoride olmasa da, pratikte birçok farklılık bulunmaktadır.

Bu nedenle benden eğitim almak isteyen tüm öğrenci adaylarına açık olmayı tercih etmişimdir. Eğer sabırsız davranacaklarsa, veya hemen pes edeceklerse öğrenim süreci onlar için genelde daha zorlu olur. Hele ki “zaten kolay iş, biraz kurcalasam olur” diyenlerin büyük kısmının hiçbir eğitimden fayda görmediklerini de bilirim. O yüzden, size de dürüst olacağım. Eğer öğrenmek istiyorsanız, yanlış yol yoktur, her yol aşağı yukarı size bir şeyler katacaktır, en kötü eğitim videosu bile size 3 boyutlu tasarım hakkında birkaç bilgiyi verir, ama önemli olan vaktinizi ve paranızı en hesaplı şekilde nasıl değerlendireceğiniz, ve bu eğitimde ne derece emek sarf edeceğinizdir. Bu nedenle tüm öğrencilerimle en başta yol haritasını belirlerken, şu unsurlara dikkat ederim.

Önce Yeteneklerinizi Belirleyelim

İyi bir 3D tasarımcı olmak için neye ihtiyacınız olduğunu belirlemek önemlidir. İlgilendiğiniz sektörde hangi yazılımın size ne kadar avantaj sağlayacağını bilip, bu yazılımlara önem vermek size vakit kazandırır. Ayrıca kariyerinizde daha çabuk yol almanızı sağlar.

Daha da önemlisi, bu işe yatkın bir bakışınız olup olmadığıdır. 3 boyutlu nesneleri kabaca kağıt üstünde, veya hayalinde canlandıramayan birisinin, önce bu bakışı ilerletmesi onun yararınadır. Bu yeteneğinizin ne derecede olduğunu keşfetmek de gayet kolaydır.

Aklınızda herhangi bir nesneyi düşünün, ve döndürmeye başlayın. Bu nesnenin detayları ne kadar aklınızda canlanabiliyorsa, o derece iyisiniz demektir. Sonra bu nesnenin dış boyutlarını kağıt üzerine eskiz halinde çizmeyi deneyin. Eğer nesnenin boyut oranlarını temel olarak tutturabiliyorsanız, gayet iyi bir özelliğe sahipsiniz demektir.

Ardından bilgisayarlar hakkında temel bilgilere sahip olmanız hayati önem taşır. Bir dosyayı bir klasörden diğerine kopyalamayı bilmekten bahsetmiyorum, RAM, işlemci gibi unsurların ne işe yaradığını bilmenizden bahsediyorum. Zira 3D Tasarım Yazılımları özellikle render işlemleri için normal bilgisayarlardan daha üstün özelliklere sahip işlemciler, RAM ve ekran kartları gerektirir. Herhangi bir 3D Modelleme Yazılımının minimum gereksinim özelliklerini anlayamadığınız sürece, o yazılımın size ne derece faydalı olacağını anlamanız da zorlaşacaktır. Çünkü yazılımı kullandıkça, gitgide daha derinleşecek bir konuda daha fazla bilgi gerektiren uygulamalarla karşılaşacağınızı bizzat yaşadım. Ve bilgisayar bilgisi olmayan kişilerin bu durumda çaresiz kalmaları da onlara her daim büyük engel oluşturdu.

En önemlisi ise öğrenme isteğinizdir. Bunu istemekle beraber, çaba harcamak ve zorlukları aşmak zorunda kalacaksınız. Bunları göze alıyorsanız, eğitime hazırsınız demektir. Lakin unutmayın, modellemeye başladığınız dönemler, sürekli hatalar yapacağınız ve düzeltmeyi öğreneceğiniz zamanlardır. İşte tam da bu durumlarda bir eğitmen ile çalışmanın önemi ortaya çıkar. Videolardan öğrenirken, videoda kolaylıkla yapılan bazı işlemleri yapamayacağınızı göreceksiniz, ve bunu nasıl aşacağınızı bulmak için karşınızda sorularınıza cevap verecek bir uzmanın olmaması her zaman size zorluk yaşatacaktır.

Uygun Yazılımı Seçmek

İkinci adım, en temel adımınızı oluşturur. Çünkü kullanacağınız eklentilerden, render motoruna, hatta bilgisayarınızın konfigürasyonuna kadar bir çok unsuru etkiler. İhtiyaçlarınıza uyan bir 3d modelleme yazılımı ile başlamak hepsinden önemlidir. Bu konuyu da birkaç paragrafta geçiştirmeyi uygun görmediğimi belirteyim. Ama aklınıza takılan soruları bana sorduğunuzda cevaplamaktan memnuniyet duyarım.

Render İşlemlerini Öğrenmek

“Render nedir?” diye soranlarınıza cevabı kısaca vereyim. Render işlemi, 3 boyutlu modellerinizin fotoğraflarını oluşturma işlemidir. Fotoğraflarını derken hata yapmıyorum, görsel değil, bir fotoğraftır aslında oluşturulan. Bu yüzden tüm V-Ray, Corona, Lumion vb tüm render motorlarının ayarları fotoğrafçılık konusunda bilgi gerektirir. Biraz fotoğrafçılık hakkında temel bilgiler edinmeniz, render motorları ve ayarlarını öğrenmenizde büyük fayda sağlar.

Temel Modelleme Bilgilerini Öğrenmek

Seçtiğiniz yazılımı açtığınızda göreceğiniz ekran ilk başta size çok yabancı, hatta ürkütücü gelebilir. Bu çok doğaldır. Ama korkuya yenik düşmemek gerek. Kimse hayata yürümeyi bilerek başlamıyor, emekliyor, adımlar atıyor, ve bir süre geçtikten sonra yürümeye başlıyor. Öğrenmek de böyle bir süreç.

Modelleme yazılımını öğrenirken, doğaya ve çevrenizdeki objelere bakışınızın da değiştiğini hissedeceksiniz. Çünkü işiniz, gerçek dünyada olanı, sanal dünyaya taşımak olacak. Her gün üstünde yemek yediğiniz masanın vidalarının nerede olduğuna belki şu an dikkat etmiyorsunuz, ama o masayı modellemek için vidalarının yerlerinden, bacaklarının şekline, üstündeki malzemenin renginden, ışığın üstünde yansımasına kadar bir çok unsuru dikkate almanız gerekecek.

İşte bu bilgilerle yavaş yavaş kaynaşmanızı sağlamak önemli bir süreç. Çeşitli şekillerin oluşturdukları gölgeleri, bu gölgelerin günün farklı zamanlarında, farklı hava koşullarında oluşma hallerini fark etmeniz, ileri aşamalarda görselleştirme çalışmalarınızda gerçekçiliğe yaklaşmanızı kolaylaştıracak unsurlardır.

Size Uygun Eğitimi Almaya Başlayın

Çoğu profesyonel eğitmen ve eğitim merkezinin, dijital tasarım yazılımınızı kavramanıza yardımcı olacak giriş eğitimleri olacaktır. Bütün öğrencilerimle, ilk başta bu tür eğitimi online ders olarak veririm, bu hem öğretmen — öğrenci diyaloğu kurmak için, hem de öğrencinin yazılımı ve yazılımla yapılabilecekleri anlaması için çok faydalıdır.

Yine de, eğitime başlamadan önce ilk adımı kendiniz atmanızı tavsiye ederim. Yazılıma bir göz gezdirip, hiç bir şey beceremeseniz bile göz aşinalığı kazanmanız faydanızadır.

Profesyonel bir eğitim seçerken, göz önünde bulundurmanız gereken iki şey vardır.

Birincisi, öğrenmek istediğiniz şeydir.

Mimarlar, teorik bilgilerini bir dijital tasarım yazılımında nasıl uygulayacaklarını anlamak isteyeceklerdir. Video oyunu geliştiricileri muhtemelen başka şeyler öğrenmek isteyeceklerdir. O yüzden alacağınız eğitimi, hedeflerinize göre seçmelisiniz.

İkincisi, hangi eğitimi tercih edeceğinizdir?

Bu konu, biraz araştırma gerektirecektir. Geleneksel bir öğrenim kurumuna gidebilir veya çevrimiçi bir kurs bulabilirsiniz. Her biri avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte gelir. En önemlisi, yatırım yapmadan önce kursun iyi bir geçmişe sahip olduğunu bilmenizdir.

Şahsen uzun senelerdir, onlarca öğrenciyle çalıştım. Yazılımı temin etmelerinden, alacakları bilgisayarlarda daha uygun fiyat bulmalarına kadar bir çok hususta yanlarında oldum. 3D Tasarım Eğitimleri için bana dilediğiniz gibi ulaşabilirsiniz.

Birkaç Diğer İpucu

Boş Bir Çalışma Alanından Korkmayın
Merak etmeyin, tüm projeler o boş alanda başlıyor, sonra yavaş yavaş dolduracaksınız alanınızı. Her zaman ne yapacağınızdan kesin şekilde emin olmayabilirsiniz. Korkmayın bundan.

Çalışmayı Bırakmayın
En iyi öğrencilerimin, 3D modelleme çalışmalarını bıraktıktan sonra bu işi tamamen unuttuğuna şahit oldum. O yüzden, ne kadar öğrenirseniz öğrenin, antrenmanlara, çalışmalara devam edin.

Hata Yapmaktan Korkmayın
Önemli olan hatayı düzeltebilmek, ve tekrar etmemektir. Ve hata mutlaka yaparsınız. İnanın bu hatalar size bir çok şey öğretecektir.

En başından itibaren bilgisayarlar konusunda harika olmanıza gerek yoktur. Daha önce 3D modelleme yazılımı kullanmış olmanız da gerekli değildir. İhtiyacınız olan tek şey, mümkün olduğunca çok şey öğrenme arzusudur.

3D modellemeyi en iyi bu şekilde öğrenirsiniz. Attığınız her küçük adım önemlidir. Çizdiğiniz ilk kapı veya pencere, gelişmekte olduğunuzu gösterir. Yakında, bu öğrendiğiniz, bir alışkanlık haline gelir. Derken ilk binanız, ilk dış cephe görselleştimeniz takip eder. Becerileriniz geliştikçe, modellerinizin karmaşıklığı da artacaktır.

İmkanlar sonsuzdur. Ve bu imkanlara ulaşmak da sizin elinizde.

© 2021 – 2024, Hakan Özerdem. Tüm hakları saklıdır.
Tüm içerik ve verilerin yayın hakkı saklıdır. Paylaşım için paylaştığınız içeriğe erişilebilir ve görünür bir bağlantı bulundurulması şarttır.